Respect voor de vakantie

vakantieDe vakantie zit er weer op, uitgerust aan de slag! Of heb je tijdens je vakantie toch teveel gewerkt? Dat is niet erg, zo lang je zelf de controle maar houdt.

We ontkomen er bijna niet meer aan: werken tijdens de vakantie. Even een mailtje beantwoorden terwijl je op het terras zit in Milaan, toch nog even dat stuk van je collega lezen op het strand van de Algarve: met de smartphone van de zaak is de verleiding wel heel erg groot. Een steeds groter aantal werknemers komt daardoor nauwelijks echt tot rust.

Voor adviesbureau &samhoud was dit reden om een bonus uit te loven van 250 euro voor medewerkers die hun zakelijke telefoon en e-mail tijdens hun vakantie volledig uitzetten. ‘Onze mensen moeten topfit zijn,’ aldus Salem Samhoud, ‘anders hebben klanten er niets aan en heeft het gezin thuis er ook niets aan.’ Of een bonus daartoe het meest geëigende instrument is, is de vraag, maar het initiatief geeft wel een goed signaal af: je hoeft tijdens je vakantie niet te werken als je dat niet wil.

Uit onderzoek van Jessica de Bloom, auteur van het boek ‘De kunst van het vakantievieren’, blijkt namelijk dat werken tijdens de vakantie net perse stress hoeft op te leveren. Sommige mensen vinden het helemaal niet erg om een half uurtje wat mail te beantwoorden en ondervinden daar ook geen nadelige gevolgen van. Essentieel is echter wel dat zij dit vrijwillig doen. ‘De volledige autonomie lag dus bij de werknemers. Wanneer, hoe lang, welke taken, dat kan hij helemaal zelf invullen. De keuze om te werken is helemaal uit eigen vrijheid gemaakt.’

Autonomie is een van de belangrijkste basisbehoeftes voor de mens. In de PRET-factor schaar ik dat onder de R van Respect: respect voor het individu, en de vrijheid om zelf te bepalen hoe, wanneer, wat en met wie je je leven inricht en dus ook je werk doet. Of even niet doet.

Social tagging: > >

Geef een reactie