PRET-tips

Hier vind je de PRET-tips (uit het boek en uit andere bronnen):

PRET-tip 1: richt je op sleutelgedrag

Een valkuil voor veel managers is dat zij te veel in één keer willen veranderen. Trap daar niet in! Beperk je tot één ding, maar zorg er wel voor dat dit ene ding zo belangrijk is, dat het de hele organisatie op haar kop zet.

(tip afkomstig uit het boek van Charles Duhigg, The Power of Habit en geïnspireerd op het verhaal van Paul O’Neill van Alcoa).

PRET-tip 2: besproei de planten, niet het onkruid

Een tip uit de koker van Pascal Bos van JAZO Zevenaar, de bedenker van PRET. Een valkuil voor veel managers is om zich te veel te richten op de dingen die niet goed gaan. Terwijl je richten op de dingen die wel goed gaan en die proberen te versterken zoveel meer energie en PRET geeft!

PRET-tip 3: leer van mieren

Mieren scharrelen de hele dag rond op zoek naar voedsel. Op het moment dat ze iets gevonden hebben, brengen ze het naar het nest en vormen zo een spoor waarlangs andere mieren het voedsel kunnen vinden. Werk daarom volgbaar, zodat collega’s je spoor kunnen volgen.

(tip afkomstig van René Jansen van Winkwaves, een bedrijf dat bedrijven helpt om een lerende organisatie te worden).

PRET-tip 4: maak de missie leidend

Bespreek met elkaar wat de bedoeling is, maar laat de uitvoering over aan de troepen in het veld. Al in de negentiende eeuw hadden ze bij het Pruisische leger begrepen dat je als commandant nooit alle touwtjes in handen kunt houden. Er gebeurt namelijk altijd iets wat je niet had verwacht en als de soldaten moeten wachten op een nieuwe opdracht, ben je altijd te laat.

PRET-tip 5: show, don’t tell

Vertel mensen niet wat ze moeten doen, maar laat het hen zelf ontdekken.

(tip afkomstig van Chris van Saaze van schaatsschool Duosport. Als je wil dat mensen echt goed worden in hun vak, dan moet je ze geen opdrachten geven, maar moet je ze zelf laten ontdekken wat voor hun het beste werkt.)

PRET-tip 6: stel meer vrouwen aan

Vrouwen zijn van nature (sorry, heren) meer gericht op samenwerking dan mannen, die toch eerder geneigd zijn het eigenbelang voorop te stellen. Daarom is op zijn minst een gelijke verdeling van mannen en vrouwen, vooral in de top, een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende organisatie.

PRET-tip 7: Geef positieve feedback

Benoem wat mensen goed doen en waar ze zich in verbeteren, en besteed niet te veel aandacht aan wat er beter kan. In de dingen waar je niet zo goed in bent, zul je namelijk toch nooit uitblinken. Die kans bestaat wel voor de dingen waar je al goed in bent.

PRET-tip 8: Vraag het je medewerkers

Toen Kees Pater van Koekjesbakkerij Veldt het even niet meer wist, deed hij iets heel slims: hij vroeg het zijn medewerkers. Hij ontdekte dat zij ook hele goede ideeën hebben en dat hij er helemaal niet alleen voor stond, zoals hij dacht.

Actie

Heb je zelf een PRET-tip? Plaats hem hieronder als reactie of mail hem naar mij. De beste tips worden beloond met een gratis exemplaar van De PRET-factor.

Geef een reactie