Beschuit met muisjes

beschuit-met-muisjesWerk hoeft niet altijd leuk te zijn, maar als je je werk met kleine ingrepen toch leuker kunt maken, is daar natuurlijk niets op tegen. Eet bijvoorbeeld beschuit met muisjes met jonge ouders.

Ik moest laatst naar het stadsdeelkantoor voor het verlengen van mijn paspoort. ‘Dat lijkt me niet echt leuk werk’, dacht ik, terwijl ik tijdens het wachten op mijn beurt de vrouwelijke gemeenteambtenaar achter haar balie zag zitten. ‘Hoewel: je komt wel in contact met de meest uiteenlopende mensen, zeker in Amsterdam. Als je dat leuk vindt, kan het werk best leuk zijn.’

Niet dat werk per se altijd leuk moet zijn. Soms is werk natuurlijk ook gewoon dat: werk. Je moet vroeg opstaan, door de regen naar je werk fietsen, slappe koffie drinken uit de koffieautomaat, nietszeggende gesprekjes voeren met je collega‚Äôs… Er zijn leukere dingen te bedenken. Maar ach, je kunt met het verdiende geld de huur betalen en brood voor je kinderen, en dat is tenslotte ook wat waard.

Participatiemaatschappij

Toch kan het een interessante uitdaging zijn om af en toe eens na te denken over hoe je je werk leuker zou kunnen maken. Soms kunnen dat hele kleine dingen zijn, maar met een groot effect. Zo was ik een tijdje terug bij de gemeente Hollands Kroon (lees hier het artikel dat ik hierover schreef). Dit is een fusiegemeente waar ze een aantal jaren geleden al hebben nagedacht over wat het betekent om een participatiemaatschappij te zijn. ‘Als wij van onze burgers verwachten dat zij meer zelf moeten doen’, zo dachten ze daar in het uiterste puntje van Noord-Holland, ‘dan moeten wij ze dat als gemeente natuurlijk ook mogelijk maken. En dat betekent dus ook dat wij als gemeentelijke organisatie anders met onze medewerkers moeten omgaan.’

Ze hebben de hele organisatie omgegooid, en zijn compleet anders gaan werken. Een mooi voorbeeld dat dat ook leuker kan zijn, is het volgende: om het de burger makkelijker te maken, hoeven jonge ouders sinds kort niet meer naar het gemeentehuis om aangifte te doen van de geboorte van hun kind. De gemeenteambtenaar komt gewoon naar je toe.

Roze wolk

Hoe gaaf is dat? Niet alleen voor die jonge ouders, maar vooral ook voor die ambtenaar? In plaats van saai achter een balie te zitten, mag zij op pad, naar jonge ouders die nog volledig in een roze wolk leven. Ze krijgt waarschijnlijk zelfs beschuit met muisjes, want het is feest.

Dat lijkt mij best leuk werk, eigenlijk.

Meer lezen over hoe je werk PRET-tiger kunt maken? Bestel dan snel mijn boek De PRET-factor.

Geef een reactie